METADONA
Metadona este un drog opioid sintetic prescris ca si calmant sau ca substitut pentru dependenta de narcotice cum ar fi heroina. În ciuda eficacității sale demonstrate, metadona este contestată, totuși, ca tratament al dependenței opioide, pentru că menține substanțial dependența fizică; astfel, unele comunități au restrâns sau chiar au interzis tratamentul cu metadonă.
Metadona ramane în sistemul dumneavoastră oriunde de la 2 zile la până la 13 zile.Testele cu urină sunt cea mai comună formă de testare pentru utilizarea metadonei. Fereastra de detectare a urinei în sistemul unui utilizator este de o oră până la două săptămâni de la ultima ingerare. In saliva, urmele de metadonă pot fi detectate la 30 de minute după ingestie și rămân acolo până la câteva zile după ultima utilizare.
Pericole pentru sănătate și efecte secundare
Metadona a fost produsa pentru prima data la sfarsitul anilor 1930, aceasta poate cauza o serie de efecte secundare cum ar fi: stari de oboseala, slabiciune, ameteli, insomnie, mancarimi, lipsa poftei de mancare, schimbari de temperament, alergii, probleme de urinare, dureri de cap. Administrata in doze mari, incetineste respiratia, deregleaza pulsul si poate cauza chiar moartea.
utilizarea metadonei ca tratement
In cadrul terapiei de substitutie pentru tratarea toxicodependentei de heroina, un rol important il are metadona,agonist opioid de sinteza similar morfinei. In administrarea orala, metadona este indicata ca medicatie de substitutie pentru tratamentul dependentei de heroina, in doze suficiente pentru a diminua simptomele sindromului de abstinenta.
METADONA
Teste ce identifica METADONA in organism
Test ANTIDROG Depistare 12 tipuri droguri din urina
Test ANTIDROG COMPLEX Depistare 18 tipuri Drog
SET 3x CEL MAI COMPLEX Test ANTIDROG Depistare 12 tipuri
efectele METADONei
Metadona are o actiune asemanatoare cu cea a morfinei, insa efectele metadonei se resimt mult mai mult timp decat cele ale morfinei. Acest lucru creste riscul unei supradoze fatale. Chiar daca metadona poate sa reduca pofta resimtita de pacienti de a consuma alte droguri opioide, dependenta de acele droguri este adesea inlocuita cu cea de metadona.
Dozele de metadona administrate pe cale orala ajuta la “stabilizarea” pacientilor cu dependenta de droguri opioide si ii ajuta sa depaseasca mai usor simptomele de sevraj. Dozele mai ridicate de metadona pot anula efectele de euforie provocate de consumul de heroina sau de alte droguri similare. Metadona poate folosi la reducerea consumului de alte opioide atunci cand e administrata sub supraveghere medicala stricta.
administrarea metadonei
Metadona poate fi administrată oral sau prin injecție subcutanată, intramusculară sau intravenoasă. Comprimatele, tabletele dispersabile, soluțiile orale și soluțiile buvabile concentrate sunt numai pentru administrare orală și nu trebuie injectate. Absorbția după injectarea subcutanată sau intramusculară poate fi imprevizibilă și nu a fost complet caracterizată; pot apărea reacții cutanate locale. Injectarea intramusculară a analgezicelor opiacee este descurajată. Injecțiile intramusculare pot provoca dureri și sunt asociate cu o absorbție inconstantă, rezultând o analgezie insuficientă. Metadona a fost produsa pentru prima data la sfarsitul anilor 1930 de catre oamenii de stiinta germani, atunci cand fortele Aliate au taiat Germaniei naziste accesul la opiu. In 1947, metadona a fost introdusa in USA ca si medicament calmant.
Interacțiuni medicamentoase
Efectele sedative ale metadonei sunt potențate de anxiolitice, neuroleptice, antidepresive și alcool, iar unii inhibitori enzimatici (cimetidina, valpromida și unele antibiotice) și agoniști morfinici (codeina) favorizează deprimarea respirației. Anticonvulsivantele (fenitoina, fenobarbitalul, carbamazepina și primidona) determină diminuarea concentrației plasmatice de metadonă cu riscul apariției sindromului de abstinență, prin creșterea metabolizării hepatice. Clearance-ul metadonei este scăzut în cazul administrării concomitente cu medicamente care inhibă activitatea CYP3A4, de exemplu, medicamente anti-HIV, macrolide, cimetidină (antiulceros) sau antifungice azolice. Unele antidepresive serotoninergice (fluoxetina și fluvoxamina) cresc concentrația plasmatică a metadonei, putând să apară manifestări de supradozaj (deprimare respiratorie, hipotensiune arterială, sedare profundă mergând până la comă. Metadona poate influența efectul altor medicamente prin reducerea motilității gastro-intestinale.
Efecte adverse ale metadonei
- vertij;
- fatigabilitate;
- euforie;
- senzația de gură uscată;
- cefalee;
- confuzie;
- depresie;
- dificultăți de vedere și vedere dublă;
- erupții cutanate;
- transpirații;
- palpitații;
- greață și vomă;
- hipotensiune;
- deprimare respiratorie.

OPIACEE – HEROINA
OPI2000-2000ng/mL

METAMFETAMINA
BZO-300ng/mL

FENCICLIDINA
MAGIC, ANGEL DUST, CRYSTAL
Cauta testul potrivit dupa drog

FENCICLIDINA
Magic, Angel Dust, Crystal

BENZODIAZEPINE
MET/mAMP-1000ng/mL

ANXIOLITICE
BZO-300ng/mL : Benzodiazepine