METADONA

Metadona este un drog opioid sintetic prescris ca si calmant sau ca substitut pentru dependenta de narcotice cum ar fi heroina. În ciuda eficacității sale demonstrate, metadona este contestată, totuși, ca tratament al dependenței opioide, pentru că menține substanțial dependența fizică; astfel, unele comunități au restrâns sau chiar au interzis tratamentul cu metadonă.

IN CAT TIMP ESTE METADONA ELIMINATA DIN ORGANISM

Metadona ramane în sistemul dumneavoastră oriunde de la 2 zile la până la 13 zile.Testele cu urină sunt cea mai comună formă de testare pentru utilizarea metadonei. Fereastra de detectare a urinei în sistemul unui utilizator este de o oră până la două săptămâni de la ultima ingerare. In saliva, urmele de metadonă pot fi detectate la 30 de minute după ingestie și rămân acolo până la câteva zile după ultima utilizare.

Pericole pentru sănătate și efecte secundare

Metadona a fost produsa pentru prima data la sfarsitul anilor 1930, aceasta poate cauza o serie de efecte secundare cum ar fi: stari de oboseala, slabiciune, ameteli, insomnie, mancarimi, lipsa poftei de mancare, schimbari de temperament, alergii, probleme de urinare, dureri de cap. Administrata in doze mari, incetineste respiratia, deregleaza pulsul si poate cauza chiar moartea.

utilizarea metadonei ca tratement

In cadrul terapiei de substitutie pentru tratarea toxicodependentei de heroina, un rol important il are metadona,agonist opioid de sinteza  similar morfinei. In administrarea orala,  metadona este indicata ca medicatie de substitutie pentru tratamentul dependentei de heroina, in doze suficiente pentru a diminua simptomele sindromului de abstinenta.

METADONA

Teste ce identifica METADONA in organism

efectele METADONei

Metadona are o actiune asemanatoare cu cea a morfinei, insa efectele metadonei se resimt mult mai mult timp decat cele ale morfinei. Acest lucru creste riscul unei supradoze fatale. Chiar daca metadona poate sa reduca pofta resimtita de pacienti de a consuma alte droguri opioide, dependenta de acele droguri este adesea inlocuita cu cea de metadona.

Dozele de metadona administrate pe cale orala ajuta la “stabilizarea” pacientilor cu dependenta de droguri opioide si ii ajuta sa depaseasca mai usor simptomele de sevraj. Dozele mai ridicate de metadona pot anula efectele de euforie provocate de consumul de heroina sau de alte droguri similare. Metadona poate folosi la reducerea consumului de alte opioide atunci cand e administrata sub supraveghere medicala stricta.

administrarea metadonei

Metadona poate fi administrată oral sau prin injecție subcutanată, intramusculară sau intravenoasă. Comprimatele, tabletele dispersabile, soluțiile orale și soluțiile buvabile concentrate sunt numai pentru administrare orală și nu trebuie injectate.  Absorbția după injectarea subcutanată sau intramusculară poate fi imprevizibilă și nu a fost complet caracterizată; pot apărea reacții cutanate locale. Injectarea intramusculară a analgezicelor opiacee este descurajată. Injecțiile intramusculare pot provoca dureri și sunt asociate cu o absorbție inconstantă, rezultând o analgezie insuficientă. Metadona a fost produsa pentru prima data la sfarsitul anilor 1930 de catre oamenii de stiinta germani, atunci cand fortele Aliate au taiat Germaniei naziste accesul la opiu. In 1947, metadona a fost introdusa in USA ca si medicament calmant.

Interacțiuni medicamentoase

Efectele sedative ale metadonei sunt potențate de anxiolitice, neuroleptice, antidepresive și alcool, iar unii inhibitori enzimatici (cimetidina, valpromida și unele antibiotice) și agoniști morfinici (codeina) favorizează deprimarea respirației. Anticonvulsivantele (fenitoina, fenobarbitalul, carbamazepina și primidona) determină diminuarea concentrației plasmatice de metadonă cu riscul apariției sindromului de abstinență, prin creșterea metabolizării hepatice. Clearance-ul metadonei este scăzut în cazul administrării concomitente cu medicamente care inhibă activitatea CYP3A4, de exemplu, medicamente anti-HIV, macrolide, cimetidină (antiulceros) sau antifungice azolice. Unele antidepresive serotoninergice (fluoxetina și fluvoxamina) cresc concentrația plasmatică a metadonei, putând să apară manifestări de supradozaj (deprimare respiratorie, hipotensiune arterială, sedare profundă mergând până la comă. Metadona poate influența efectul altor medicamente prin reducerea motilității gastro-intestinale.

Efecte adverse ale metadonei

 • vertij;
 • fatigabilitate;
 • euforie;
 • senzația de gură uscată;
 • cefalee;
 • confuzie;
 • depresie;
 • dificultăți de vedere și vedere dublă;
 • erupții cutanate;
 • transpirații;
 • palpitații;
 • greață și vomă;
 • hipotensiune;
 • deprimare respiratorie.

CAUTA

TESTUL

POTRIVIT

COCAINA

COC-300ng/mL

MDMA, ECSTASY, ADAM

MDMA-500ng/mL

BENZODIAZEPINE

MET/mAMP-1000ng/mL

OXICODONA

OXY-100ng/mL

KETAMINA

SPECIAL K, SUPER K

OPIACEE – HEROINA

OPI2000-2000ng/mL

METAMFETAMINA

BZO-300ng/mL

FENCICLIDINA

MAGIC, ANGEL DUST, CRYSTAL

BARBITURICE

BAR-300ng/mL

METADONA

MTD-300ng/mL

ANXIOLITICE

BZO-300ng/mL : Benzodiazepine

Cauta testul potrivit dupa drog

MARIJUANA

THC-50ng/mL

COCAINA

COC-300ng/mL

KETAMINA

SPECIAL K, SUPER K

HEROINA

OPI2000-2000ng/mL

METAMFETAMINA

BZO-300ng/mL

MDMA / ECSTASY

MDMA-500ng/mL

OXICODONA

OXY-100ng/mL

METADONA

MTD-300ng/mL

BARBITURICE

BAR-300ng/mL

FENCICLIDINA

Magic, Angel Dust, Crystal

BENZODIAZEPINE

MET/mAMP-1000ng/mL

ANXIOLITICE

BZO-300ng/mL : Benzodiazepine