Cannabis / Marijuana

Marijuana se referă la frunzele, florile, tulpinile și semințele uscate de la planta, Cannabis sativa sau Cannabis indica. Planta conține substanța chimică care modifică mintea THC și alți compuși similari. Se pot face și extracte din planta de canabis (vezi „Extracte de marijuana”).

IN CAT TIMP ESTE MARIJUANA ELIMINATA DIN ORGANISM
Marijuana, este adesea detectată în fluidele corporale la 1-30 zile după ultima utilizare.

Cum afectează marijuana creierul?

Marijuana are efecte atât pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra creierului. Când o persoană fumează marijuana, THC trece rapid din plămâni în sânge. Sângele transportă substanța chimică către creier și alte organe din tot corpul. Corpul absoarbe THC mai lent atunci când persoana îl mănâncă sau îl bea. În acest caz, ei simt în general efectele după 30 de minute până la 1 oră.

EFECTE PSIHICE PRODUSE DE MARIJUANA

Consumul de marijuana a fost, de asemenea, legat de alte probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și gândurile de sinucidere în rândul adolescenților. Cu toate acestea, rezultatele studiului au fost amestecate.  Consumul de marijuana pe termen lung poate provoca: halucinații temporare, paranoia, și gândire dezorganizată.

Marijuana este drogul care creează dependență cel mai frecvent după tutun și alcool.1 Utilizarea sa este larg răspândită în rândul tinerilor. În 2018, peste 11,8 milioane de tineri adulți au consumat marijuana în ultimul an.1 Conform sondajului Monitoring the Future, ratele consumului de marijuana din anul trecut în rândul elevilor de gimnaziu și liceu au rămas constante, dar numărul de adolescenți în a 8-a și a 10-a au crescut notele care spun că îl folosesc zilnic. Odată cu popularitatea tot mai mare a dispozitivelor de vapoare, adolescenții au început să vape THC (ingredientul din marijuana care produce marea), aproape 4% dintre elevii de clasa a XII-a spunând că vaporizează THC zilnic. În plus, numărul tinerilor care consideră că consumul regulat de marijuana este riscant este în scădere.

Cannabis / Marijuana

Teste ce identifica Cannabis/Marijuana in organism

Efecte pe termen scurt

Când o persoană fumează marijuana, THC trece rapid din plămâni în sânge. Sângele transportă substanța chimică către creier și alte organe din tot corpul. Corpul absoarbe THC mai lent atunci când persoana îl mănâncă sau îl bea. În acest caz, ei simt în general efectele după 30 de minute până la 1 oră.

THC acționează asupra receptorilor specifici ai celulei creierului care reacționează de obicei la substanțele chimice naturale asemănătoare THC. Aceste substanțe chimice naturale joacă un rol în dezvoltarea și funcționarea normală a creierului.

Marijuana activează în exces părți ale creierului care conțin cel mai mare număr de acești receptori. Acest lucru provoacă „înaltul” pe care îl simt oamenii. Alte efecte includ:

 • simțuri alterate (de exemplu, vedea culori mai strălucitoare)
 • simțul alterat al timpului
 • schimbări de dispoziție
 • mișcarea corpului afectată
 • dificultăți de gândire și de rezolvare a problemelor
 • memorie afectată
 • halucinații (când sunt luate în doze mari)
 • iluzii (când sunt luate în doze mari)
 • psihoză (riscul este cel mai mare cu utilizarea regulată a marijuanei cu potență mare)

Efecte pe termen lung

Marijuana afectează și dezvoltarea creierului. Când oamenii încep să consume marijuana în adolescență, medicamentul poate afecta gândirea, memoria și funcțiile de învățare și poate afecta modul în care creierul construiește conexiuni între zonele necesare acestor funcții. Cercetătorii studiază încă cât durează efectele marijuanei și dacă unele schimbări pot fi permanente.

De exemplu, un studiu din Noua Zeelandă, realizat parțial de cercetătorii de la Universitatea Duke, a arătat că persoanele care au început să fumeze marijuana intens în adolescență și au avut o tulburare de consum de marijuana în curs de desfășurare au pierdut în medie 8 puncte IQ între 13 și 38 de ani. abilitățile nu au revenit pe deplin la cei care au renunțat la marijuana ca adulți. Cei care au început să fumeze marijuana ca adulți nu au prezentat scăderi notabile ale IQ.5

Într-un alt studiu recent pe gemeni, cei care au folosit marijuana au arătat o scădere semnificativă a cunoștințelor generale și a capacității verbale (echivalent cu 4 puncte IQ) între anii de preadolescent și începutul vârstei adulte, dar nu a fost găsită nicio diferență previzibilă între gemeni atunci când unul a folosit marijuana și celălalt nu a făcut-o. Acest lucru sugerează că scăderea IQ-ului consumatorilor de marijuana poate fi cauzată de altceva decât marijuana, cum ar fi factori familiari împărtășiți (de exemplu, genetică, mediul familial).6 Studiul NIDA Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD), un studiu longitudinal major, urmărește un eșantion mare de tineri americani de la sfârșitul copilăriei până la vârsta adultă timpurie pentru a ajuta la clarificarea modului și în ce măsură marijuana și alte substanțe, singure și în combinație, afectează dezvoltarea creierului adolescentului.

Poate o persoană să facă o supradoză de marijuana?

O supradoză apare atunci când o persoană utilizează suficient medicament pentru a produce simptome care pun viața în pericol sau moartea. Nu există rapoarte despre adolescenți sau adulți care ar muri numai din cauza marijuanei. Cu toate acestea, unii oameni care folosesc marijuana pot simți unele efecte secundare foarte incomode, mai ales atunci când folosesc produse cu marijuana cu niveluri ridicate de THC. Oamenii au raportat simptome precum anxietatea și paranoia și, în cazuri rare, o reacție psihotică extremă (care poate include iluzii și halucinații) care îi poate determina să caute tratament la o cameră de urgență.

În timp ce o reacție psihotică poate apărea în urma oricărei metode de utilizare, personalul de urgență a observat un număr tot mai mare de cazuri care implică produse comestibile de marijuana. Unii oameni (în special preadolescenții și adolescenții) care știu foarte puțin despre comestibile nu își dau seama că este nevoie de mai mult timp pentru ca organismul să simtă efectele marijuanei atunci când sunt consumate, mai degrabă decât fumate. Așa că ei consumă mai mult comestibile, încercând să se dea mai repede sau crezând că nu au luat suficient. În plus, unii bebeluși și copii mici s-au îmbolnăvit grav după ce au ingerat marijuana sau produse comestibile de marijuana rămase prin casă.

Creeaza Marijuana dependenta?

Consumul de marijuana poate duce la dezvoltarea unei tulburări legate de consumul de substanțe, o boală medicală în care persoana nu poate înceta consumul, deși provoacă probleme de sănătate și sociale în viața sa. Tulburările severe de consum de substanțe sunt cunoscute și sub numele de dependență. Cercetările sugerează că între 9 și 30% dintre cei care folosesc marijuana pot dezvolta un anumit grad de tulburare de consum de marijuana.25 Persoanele care încep să consume marijuana înainte de vârsta de 18 ani au de patru până la șapte ori mai multe șanse decât adulții de a dezvolta o tulburare de consum de marijuana.

Mulți oameni care folosesc marijuana pe termen lung și încearcă să renunțe raportează simptome ușoare de sevraj care fac dificilă renunțarea. Acestea includ:

 • morocănală
 • insomnie
 • scăderea apetitului
 • anxietate
 • pofte

CAUTA

TESTUL

POTRIVIT

COCAINA

COC-300ng/mL

MDMA, ECSTASY, ADAM

MDMA-500ng/mL

BENZODIAZEPINE

MET/mAMP-1000ng/mL

OXICODONA

OXY-100ng/mL

KETAMINA

SPECIAL K, SUPER K

OPIACEE – HEROINA

OPI2000-2000ng/mL

METAMFETAMINA

BZO-300ng/mL

FENCICLIDINA

MAGIC, ANGEL DUST, CRYSTAL

BARBITURICE

BAR-300ng/mL

METADONA

MTD-300ng/mL

ANXIOLITICE

BZO-300ng/mL : Benzodiazepine

Cauta testul potrivit dupa drog

MARIJUANA

THC-50ng/mL

COCAINA

COC-300ng/mL

KETAMINA

SPECIAL K, SUPER K

HEROINA

OPI2000-2000ng/mL

METAMFETAMINA

BZO-300ng/mL

MDMA / ECSTASY

MDMA-500ng/mL

OXICODONA

OXY-100ng/mL

METADONA

MTD-300ng/mL

BARBITURICE

BAR-300ng/mL

FENCICLIDINA

Magic, Angel Dust, Crystal

BENZODIAZEPINE

MET/mAMP-1000ng/mL

ANXIOLITICE

BZO-300ng/mL : Benzodiazepine