COCAINA

Cocaina este un stimulent puternic care creează dependență, produs din frunzele plantei de coca originară din America de Sud. Ca drog de stradă, cocaina arată ca o pudră fină, albă, de cristal. Dealerii stradali îl amestecă adesea cu lucruri precum amidon de porumb, pudră de talc sau făină pentru a crește profiturile.

IN CAT TIMP ESTE COCAINA ELIMINATA DIN ORGANISM

Agenții rezultați din metabolizarea drogului, pot fi detectați în urină 2-4 zile. La utilizatorii cronici, sau dozele foarte mari mari duc la depistarea metaboliților până la 3 săptămâni.

Cum folosesc oamenii cocaina?

Oamenii pufnesc pudră de cocaină prin nas sau o freacă în gingii. Alții dizolvă pulberea și o injectează în sânge. Unii oameni injectează o combinație de cocaină și heroină, numită Speedball. O altă metodă populară de utilizare este de a fuma cocaină care a fost procesată pentru a face un cristal de stâncă (numită și „cocaină cu bază liberă”). Cristalul este încălzit pentru a produce vapori care sunt inhalați în plămâni. Această formă de cocaină se numește Crack, care se referă la sunetul trosnet al stâncii pe măsură ce este încălzită. Unii oameni fumează și Crack stropindu-l pe marijuana sau tutun și îl fumează ca pe o țigară. Oamenii care consumă cocaină o iau adesea în exces – luând medicamentul în mod repetat într-un timp scurt, în doze din ce în ce mai mari – pentru a-și menține nivelul ridicat.

Cum afectează cocaina creierul?

Cocaina crește nivelul dopaminei, mesager chimic natural, în circuitele creierului legate de controlul mișcării și a recompensei. În mod normal, dopamina se reciclează înapoi în celula care a eliberat-o, oprind semnalul dintre celulele nervoase. Cu toate acestea, cocaina împiedică reciclarea dopaminei, determinând acumularea unor cantități mari în spațiul dintre două celule nervoase, oprind comunicarea normală a acestora. Acest potop de dopamină în circuitul de recompense al creierului întărește puternic comportamentele de consum de droguri. Odată cu consumul continuat de droguri, circuitul de recompense se poate adapta, devenind mai puțin sensibil la drog. Ca rezultat, oamenii iau doze mai puternice și mai frecvente în încercarea de a simți același mare și de a obține o ușurare din sevraj.

COCAINA

Efecte pe termen scurt

Unii oameni consideră că cocaina îi ajută să îndeplinească mai rapid sarcini fizice și mentale simple, deși alții experimentează efectul opus. Cantități mari de cocaină pot duce la comportamente bizar, imprevizibile și violente.

Efectele cocainei apar aproape imediat și dispar în câteva minute până la o oră. Cât durează efectele și cât de intense sunt acestea depind de metoda de utilizare. Injectarea sau fumatul de cocaină produce un high mai rapid și mai puternic, dar de durată mai scurtă decât pufnitul. Fluxul de cocaină poate dura între 15 și 30 de minute. Fluxul de la fumat poate dura 5 până la 10 minute.

Efectele pe termen scurt ale cocainei asupra sănătății includ:

  • fericire și energie extremă
  • vigilență mentală
  • hipersensibilitate la vedere, sunet și atingere
  • iritabilitate
  • paranoia — neîncredere extremă și nerezonabilă față de ceilalți

Efecte pe termen lung

Unele efecte pe termen lung ale cocainei asupra sănătății depind de metoda de utilizare și includ următoarele:

  • Inhalare nazala: pierderea mirosului, sângerări nazale, curgere frecventă a nasului și probleme la înghițire
  • Fumat: tuse, astm, detresă respiratorie și risc mai mare de infecții precum pneumonia
  • Consumul pe cale orală: carii intestinale severe din cauza fluxului sanguin redus
  • Prin injectare: risc mai mare de a contracta HIV, hepatită C și alte boli transmise prin sânge, infecții ale pielii sau ale țesuturilor moi, precum și cicatrici sau vene colapsate

 

Chiar și persoanele implicate în consumul de cocaină fără ace se expun la un risc de HIV deoarece cocaina afectează judecata, ceea ce poate duce la un comportament sexual riscant cu partenerii infectați. Studiile au arătat că consumul de cocaină accelerează infecția cu HIV. Potrivit cercetărilor, cocaina afectează funcția celulelor imune și promovează reproducerea virusului HIV.

Poate o persoană să facă o supradoză de la cocaina?

Da, o persoană poate face o supradoză de cocaină. O supradoză apare atunci când o persoană utilizează suficient medicament pentru a produce efecte adverse grave, simptome care pun viața în pericol sau moartea. O supradoză poate fi intenționată sau neintenționată.

Moartea prin supradozaj poate apărea la prima utilizare a cocainei sau în mod neașteptat ulterior. Multe persoane care consumă cocaină beau și alcool în același timp, ceea ce este deosebit de riscant și poate duce la supradozaj. Alții amestecă cocaina cu heroina, o altă combinație periculoasă și mortală.

Unele dintre cele mai frecvente și severe consecințe asupra sănătății ale supradozajului sunt ritmul cardiac neregulat, atacurile de cord, convulsii și accidentele vasculare cerebrale. Alte simptome ale supradozajului cu cocaină includ dificultăți de respirație, hipertensiune arterială, temperatură ridicată a corpului, halucinații și agitație sau anxietate extremă.

Creeaza cocaina dependenta?

Ca și în cazul altor droguri, utilizarea repetată a cocainei poate provoca modificări pe termen lung în circuitul de recompensă al creierului și în alte sisteme ale creierului, ceea ce poate duce la dependență. Circuitul de recompense se adaptează în cele din urmă la dopamină suplimentară cauzată de medicament, devenind din ce în ce mai puțin sensibil la acesta. Drept urmare, oamenii iau doze mai puternice și mai frecvente pentru a se simți la fel de mare pe care l-au avut inițial și pentru a obține o ușurare din sevraj.

Simptomele de sevraj includ: depresie,  frisoane,  transpiratie abundenta,  dureri musculare,  oboseală,  apetit crescut,  vise neplăcute și insomnie, gândirea încetinită.

CAUTA

TESTUL

POTRIVIT

COCAINA

COC-300ng/mL

MDMA, ECSTASY, ADAM

MDMA-500ng/mL

BENZODIAZEPINE

MET/mAMP-1000ng/mL

OXICODONA

OXY-100ng/mL

KETAMINA

SPECIAL K, SUPER K

OPIACEE – HEROINA

OPI2000-2000ng/mL

METAMFETAMINA

BZO-300ng/mL

FENCICLIDINA

MAGIC, ANGEL DUST, CRYSTAL

BARBITURICE

BAR-300ng/mL

METADONA

MTD-300ng/mL

ANXIOLITICE

BZO-300ng/mL : Benzodiazepine

Cauta testul potrivit dupa drog

MARIJUANA

THC-50ng/mL

COCAINA

COC-300ng/mL

KETAMINA

SPECIAL K, SUPER K

HEROINA

OPI2000-2000ng/mL

METAMFETAMINA

BZO-300ng/mL

MDMA / ECSTASY

MDMA-500ng/mL

OXICODONA

OXY-100ng/mL

METADONA

MTD-300ng/mL

BARBITURICE

BAR-300ng/mL

FENCICLIDINA

Magic, Angel Dust, Crystal

BENZODIAZEPINE

MET/mAMP-1000ng/mL

ANXIOLITICE

BZO-300ng/mL : Benzodiazepine